Hej Tandlæge

Er det korrekt, at Danskvand m. citrus har
en skadelig virkning mod tænderne - på højde
med Coca-Cola ?

Med venlig hilsen
LARS JENSEN



Kære Lars.

Kan du nævne mig et stof, der ikke er farligt?
Nej, vel? Det er mængden der er afgørende.

Jeg har talt med en af de største producenter af læskedrik, Saltum-Neptun bryggerierne. Bryggeriet fremstiller 100 millioner liter læskedrik om året - eller 1,5 millioner små sodavandsflasker om dagen...

Det der har interesse med henblik på dit spørgsmål er størrelsen af sukkerindholdet, pH-værdien og tilsætningsstofferne.

Danskvand er rent vand hentet op fra den nordjyske undergrund med et naturligt saltindhold på 0,07 gram/Liter. Der er tilsat 8 gram/Liter kulsyre, eller 0,8%,  citrus-essens 0,2 g/Liter. pH-værdien er ca. 4,7.

De øvrige læskedrikke indeholder desuden alle 10% sukker, eller 100 gram/Liter. Aromastofferne udgør 0,02%.

Cola adskiller sig fra de andre læskedrikke ved at være tilsat fosforsyre og have en lavere pH-værdi, nemlig ca. 2,6.
I colaen anses den skadelige virkning at stamme fra fosforsyren og den lavere pH og de 10% sukker.

Dansk vand indeholder ingen ”tandskadelige” produkter.


                                           pH            Sukker            Fosforsyre            Aroma

Dansk vand                        5-5,3            0                       0                         0
Dansk vand m/Citrus          4,5-4,8          0                      0                     0,02%
Øvrige sodavand                3,0-3,2         10%                  0                     0,02%
Cola                                   2,5-2,7         10%                0,05%               0,7%                        

Svaret på dit spørgsmål er altså NEJ, det er ikke korrekt.

Som nævnt indledningsvis er det mængden af indtagelsen af  cola eller læskedrik, der kan medvirke til øget cariesaktivitet (huller i tænderne) og ikke mindst hvis indtagelsen sker med korte mellemrum, så tænderne så at sige konstant er udsat for dels en syrepåvirkning dels er badet i en høj sukkeropløsning. Sukkeret nedbrydes nemlig af de normale mundbakterier til syre, der opløser tændernes emalje.
Drikker man meget læskedrik, det være sig sodavand eller cola, er det en god ide at begrænse det til bestemte tidspunkter og ikke strække forbruget udover længere perioder uden tandbørstning eller mundskylning ind i mellem.

Med venlig hilsen

Axel 
www.spoergtandlaegen.dk