Hej!
 
Gennem knap 2 år har jeg haft en grim smag i munden. Er undersøgt af (IKKE KOMPETENT) ørelæge. Har været i behandling med div. syreneutraliserende, div.opstødshæmmende og syrehæmmende - bl.a. med losec i en måned. Ingen effekt. Har netop været i en uges mavesårsbehandling med 3 præparater mod heli... bakterier. Ingen effekt.
Urinstix mutistix  med mit spyt viser stadig stærk 3+  for blod og en PH på 5... taget over 3-4  uger på forskellige tider. Ingen ændringer - ej heller efter f.eks.  Alminox og Gaciscon eller  syrehæmmere.... Min familie har ingen blod og PH ca 7.
Mine tænder føles anderledes efterhånden.
 
HAR I ET GODT BUD????
 
mvh. 
Tove


Kære Tove
Jeg går da ud fra at du ikke har været i mavesårsbehandling og anti-refluksbehandling alene for den dårlige smag i munden. At urinstix giver reaktion for blod i spyt vil jeg tro er  normalt, hvis man vel at mærke har sine egne tænder. Der er næppe nogen, der ikke lejlighedsvist har synlig blodtilblanding i spyttet efter tandbørstning, vel? Derfor bruges metoden ikke.
pH-måling af spyt skal foretages under standardiserede omstændigheder, bl.a. fordi spyt afgiver kuldioxid, så snart det er kommet ud fra spytkirtlerne, hvorved pH ændrer sig.
Ændret smag er ofte i virkeligheden nedsat lugtesans, fordi hjernen ikke forstår at skelne helt mellem lugt og smag. 

Dårlig smag kan skyldes  1)  lokale årsager, 2) årsager i næse-bihuler-næsesvælg, eller 3) ”andre årsager”
 

1: Infektioner, herunder tandkødsbetændelse, kronisk betændelse i mandler og subkliniske svampeinfektioner, samt forskellige slimhindelidelser, foruden rygning, kan give dårlig smag. Forøget udskilning af metalforbindelser i spyt kan give smagsforstyrrelser – specielt er det velkendt for Lithiums vedkommende, men forøget kobberindhold er fundet i spyt fra japanske patienter, der klager over dårlig smag. Omvendt kan underskud af fx zink og mangan i spyt findes hos patienter, der angiver dårlig smag. Hvor man evt. skulle få det undersøgt i dit tilfælde ved jeg ikke.

2: Retronasal sekretion er et udtryk, der bruges om situationer hvor sekret/pus fra næse/bihuler/næsesvælg løber bagud og først give anledning til symptomer, når sekretet havner i struben eller i munden.

3: Talrige medikamenter angives at kunne medføre dårlig smag – Lithium er allerede nævnt,  men også vanddrivende midler, antibiotica, antiepileptiske midler, midler mod forhøjet stofskifte samt morfin, kodein og amfetamin angives at kunne give ændret smag. Vitamin B12-mangel kan give forskellige mundhulesymptomer.

 

Dine tænder føles anderledes – jeg vil da foreslå at du får din tandlæge til at afgøre om der er noget forkert at se i munden - syrepåvirkning viser sig som nogle karakteristiske forandringer på ganesiden af tænder i overkæben, såkaldt perimylolysis. En undersøgelse af slimhinderne samt en cytologisk prøve for svampehyfer vil tandlægen også kunne fortage, mens en undersøgelse for B12-mangel hører hjemme hos din læge. En undersøgelse af lugtesans, af næse, bihuler og næsesvælg hører hjemme hos en øre-næse-halslæge. En måling af smagsevnen (fx el-gustametri) kan nok kun udføres på en ØNH-halsafdeling på et sygehus. Som du ser, er der nok at tage fat på, men når ”alt” er undersøgt, bliver der nogle tilfælde tilbage, hvor man ikke kan pege på nogen årsag og hvor der ikke er nogen behandling.

 

Venlig hilsen

    Henning
www.spoergtandlaegen.dk