Hej

 

Jeg har brug for lidt råd i forbindelse med min datters tænder.

Hun er 15 ½ år og har først for nyligt fået konstateret, at der mangler 4 blivende tænder(nr 5*2 i over og undermund).

Vi er blevet rådet til at få en skrue i ganen med et ”cykelstyr” på – mælketænderne skal flækkes, hvorefter togskinner skal rykke de bageste tænder frem.

Det skal siges, at tandstilling og tænderne i det hele taget er fine.

 

Det syntes som en voldsom omgang takseret til 3 år – i en følsom teenagetid hos en pige der i forvejen har en lav smertegrænse!

Min datter har ikke det bedste forhold til mad, og jeg kan godt frygte, at en sådan løsning ikke ligefrem appellerer til de småtspisende – eller hvad siger erfaringerne??

Jeg er klar over, at om man vælger ”cykelstyret” m.m fra, vil min datter risikere at stå med en stor regning når tænderne evt. falder ud.

 

Er det den eneste - og/eller den rette løsning der er på et sådant problem??

 

PÅ forhånd tak for svar.

 

Hilsen

Bekymret mor.


Til Kirsten Stæhr

Uden at have set din datter kan jeg ikke give et optimalt svar.

Men behandlingen, som du har fået den beskrevet, er ganske rigtigt en af de måder, man kan gøre det på. Fordelen ved behandlingen er, at din datter undgår at skulle have erstatninger for de mælketænder, som sandsynligvis på et eller andet tidspunkt giver op.

Når nu din datter har det sådan med “næsten-spiseforstyrrelse”, hvis jeg har forstået dig rigtigt, kan du spørge reguleringstandlægen, om der måske er en behandlingsmåde med lidt mindre “skrammel” i munden. De skruer, reguleringstandlæger i de seneste år er begyndt at bruge, er en meget stor hjælp, når det som i din datters tilfælde drejer sig om at flytte de store 6-års kindtænder fremad – men før vi fik skruerne, kunne vi dog også flytte kindtænderne – så der kan være en anden måde.

Endelig er der jo den løsning, som du selv angiver: Din datter beholder mælkekindtænderne så længe som muligt, og når de ikke kan holde mere, kan der så laves erstatninger, f.eks. med implantater.

Men prøv at spørge din datters reguleringstandlæge, om ikke det kan gøres lidt “blidere”.

Held og lykke

Lis Højensgård