Kære tandlæge !

Jeg har nu i ca. 6 år haft smerter i tænder, trykken for øret, kæbe- og kindsmerter. Til tider er der smerter bagerst  på tungen og en brændende fornemmelse i vævet. Smerterne optræder også på siden af hals, ud i armen, langs kæben til hagen og ned under hagen. Smerterne er ensidige. Kun i venstre side.
Jeg har fået diagnosen Eagles' Syndrom pga. en forlænget p...styhloideus som som samtidigt er "forkalket". Gigt i venstre kæbe. Let hypermobilitet. Elendige occ.forhold.
Senere fik jeg diagnosen Trigeminus Neuralgi atypisk og fik medicinsk behandling med Gabapentin med ringe effekt.
Har været bruxist i mange år. Altid haft skinne. Fik hård refleksgørende skinne men det gjorde smerterne endnu værre.
Jeg har nu læst, at mange års overbelastning af musklerne ifm bruxisme godt kan give lignende symptomer som TN.
Jeg er selv overbevist om, at smerterne skyldes overbelastede muskler, da min kæbemuskler til tider er hævet og der er myoser langs hele kæberanden i den "angrebne" side.
En anden ting som bekræfter mig i at det er muskulært er at muskelafslappende medicin er det som hjælper bedst. Smertestillende alene har ringe effekt.

Har læst om Botox ifm. ansigtssmerter/neuralgier og mener at det må være et forsøg værd. Hvis de kronisk overbelastede muskler lammes i en periode kan det måske bryde den onde cirkel.
Jeg presser ikke tænder om dagen. Kun om natten.

Hvad mener du ? Er jeg helt på vildspor. Jeg er desperat, da smerterne ofte forhindrer mig i at sove i mere end 3-4 timer hvilket jo langtfra er nok når man skal op og passe et arbejde.

I håb om et svar -  på forhånd tak.

J M D

Kære J M D 

I 1937 beskrev Eagle om det smertesyndrom, der nu bærer hans navn. Der er dog næppe mange med kritisk sans, der i vore dage tror at Eagles' Syndrom eksisterer som en symptomgivende tilstand.  Fundet af en forlænget processus styloideus er helt tilfældig, og i øvrigt findes der mig bekendt ikke noget mål for hvor lang den skal være ”normalt”, og således ikke nogen definition på hvornår den er ”for lang”. Forkalkning i de  senestrenge (ligamenter), der hæfter på processus styloideus, er også ganske almindelige tilfældige røntgenfund. En del læger/tandlæger med interesse i regionen har forsøgt sig med operativt at afkorte processus styloideus, og somme tider møder man enkelte optimistiske rapporter – i de tilfælde, hvor jeg selv for mange år siden har ladet mig friste til at operere, er smerterne vendt tilbage efter en periode, og det svarer vist meget godt til andres erfaringer. En billedserie om ”syndromet” kan ses her: www.dental.mu.edu/oralpath/spresent/eaglesyn/sld001.htm
Trigeminus-neuralgi er en tilstand med smerter langs 5. hjernenerves forløb. Nerven kaldes ”trigeminus”, fordi det er trillinge-nervegrene. Smerterne består i smertejag,  der oftest beskrives som ”elektriske stød” hvor de enkelte jag varer under 1-2 minutter. ”Atypisk trigeminusneuralgi” har jeg ikke hørt om før, men man benytter betegnelsen ”atypiske ansigtssmerter” om uforklarlige halvsidige ansigstsmerer, som ikke opfylder definitionen på trigeminusneuralgi. Trigeminus neuralgi er en meget smertefuld tilstand – der er i øvrigt ”aldrig” anfald om natten. 

Du forklarer selv, at du skærer tænder og at du har smerter i tyggemusklerne, og det er jo ikke noget hel sjældent symptomkompleks. Nogen god forklaring på, hvorfor nogle mennesker skærer tænder, har man ikke, men det er langt fra alle bruksister, der får muskulære smerter eller kæbeledsproblemer. Behandlingsspektret omfatter bidskinne til natbrug, fysioterapi, diatermi og smertestillende tabletter. Muskelafslappende medicin kan bruges i en kortere periode – samtlige er vanedannende, sløvende og kan give mundtørhed. Samtidig bidfunktionsbehandling og psykologisk behandling er en mulig hed som kan overvejes.
Bidfunktionsbehandling består så godt som altid initialt i brug af refleksfrigørende skinne, som ved passende kontroller tilslibes således at erhvervede muskelreflekser langsomt afløses af oprindeligt okklusionsmønster og derved bidrager til etablering af et hensigtsmæssig sammenbid (du nævner selv at du har ”elendige okklusionsforhold”).

Du bør henvende dig til en praktiserende tandlæge med speciel uddannelse/erfaring i bidfunktion. Behandling med pølseforgiftningsbakteriens giftstof (Botox) tror jeg ikke vil kunne hjælpe dig.

 

    Venlig hilsen

Henning Lindeberg/axel
spoergtandlaegen