Jeg har bosat mig i det sydlige Brasilien.
Forleden var jeg til tandlæge og jeg fortalte ham, at jeg havde hørt noget om at metalfyldninger ikke mere var populære fordi man havde fundet ud af, at metallet gennem årene havde en dårlig virkning på hjernecellerne og hukommelsen. Det mener jeg at kunne huske, at der var en debat om for nogle år siden i Danmark.
Det havde han aldrig hørt om.
 
Tager jeg fejl?
 
Venlig hilsen
Arne Rasmussen
Curitiba - Brasilien
 
Hej Arne,

Det er rigtigt, at der var (og stadig er) en noget mildt sagt broget diskussion om berettigelsen af brugen af amalgam i tænderne.
Hovedskurken i amalgam menes at være kviksølv, der udgør ca 50% af en amalgamfyldning.
Det er tale om en meget stor og meget omfattende række undersøgelser, som er foretaget i store dele af verden, som når frem til det resultat, at amalgamfyldninger IKKE indebærer nogen risiko for helbredet bortset fra ganske enkelte tilfælde af overfølsomhedsreaktioner visende sig i mundslimhinden.
Ikke desto mindre har der været op til tre såkaldte "amalgamkrige", der bl.a. har ført til dannelse af foreninger mod skadeligt tandfyldningsmateriale, idet det hævdedes, at amalgamen var ansvarlig for stort set alle tænkelige sygdomme, såvel psykiske som somatiske.

Kviksølv findes universelt, det er et grundstof og et såkaldt tungmetal.
Via større miljøkatastrofer i Irak og Japan i forrige århundrede påvistes det,  og som man faktisk havde vidst gennem flere århundreder, at kviksølv er giftigt og kan medføre nerveskader og at specielt fostre var særligt udsatte for giftpåvirkningen, men vel at mærke fra det kviksølv, der findes i marint kød og derfor muligvis udgør en risiko for hæmmet mental udvikling i en befolkning, der hovedssageligt ernærer sig med kød fra fisk og større havdyr, hvor kviksølvet, her som methylkviksølv, accumuleres i organismen.

Hvad angår amalgamfyldningerne i tænder anses de ikke for skadelige, men af hensyn til miljøet anbefaler nogle nationers sundhedsmyndigheder, at der fremover bruges mindre amalgam og i stedet bruges compositte materialer (plast).

Men det er en meget, meget lang og spændende historie.
Se linket"Hvad er amalgam" her på sitet.

Med venlig hilsen
Axel Tulinius
Tandlæge, MPH
www.spoergtandlaegen.dk