Jeg har for en uge siden fået foretaget en rodbehandling af en kindtand (næstsidste tand i overmund), som for ca. 2 måneder siden havde fået skiftet en sølvfyldning til en plastfyldning.
Nogle uger efter plastfyldningen fik jeg ondt i tanden (betændelse) og tandlægen vurderede, at der var problemer med nerven i tanden og at der skulle en rodbehandling til. Samtidig blev jeg anbefalet, at tanden i forbindelse med rodbehandlingen blev forberedt til en krone. Tandlægen sagde dog samtidig, at jeg kunne risikere, at tanden ikke kunne holde, da den nok havde en lille revne. Men tandlægen anbefalede en rodbehandling og efterfølgende krone.Det ville være rimelig dyrt, - 12.000 – 15.000 kr. for hele forløbet. Jeg kunne også vælge at beholde en plastfyldning, men det kunne tandlægen ikke anbefale pga. risiko for, at tanden ville flække.Tandlægen afsatte tid til rodbehandling den følgende uge, - og forberedelse til krone (noget med at file tanden til, så en krone kunne sættes på)
Pga. usikkerheden om hvorvidt tanden kunne holde, - eller ville flække, - ringede jeg inden rodbehandlingen til tandlægen og foreslog, at tanden i stedet blev fjernet. Tandlægen syntes, det var alt for drastisk.Da jeg et par dage senere kom til tandlægen for at få foretaget rodbehandling var mit forslag det samme, - fjerne tanden, da en stor udgift kunne ende med at være forgæves, hvis tanden flækkede. Tandlægens svar var meget overbevisende, - at han vurderede tanden til at være meget stærk. Så jeg fulgte hans råd og rodbehandlingen gik i gang.Da rodbehandlingen var udført kiggede tandlægen på tandkødet på indersiden af tanden, hvor der var noget betændelse pga. nerven, som var dårlig. Han trykkede noget puds ud, - og sagde så, at nu kunne han se, at tanden var så meget revnet, at den bør trækkes ud.Jeg kunne ikke undlade at sige, at det jo var ærgerligt, at han ikke havde set revnen inden rodbehandlingen. For det var en udvendig revne, der ”dødsdømte” tanden.Og nu ærgrer jeg mig over, at jeg fulgte tandlægens anbefaling, - faktisk en meget stærk anbefaling, - og fik foretaget en rodbehandling inden han umiddelbart efter rodbehandlingen dømte tanden til fjernelse.Vil det være for meget at bede om, at jeg får rodbehandlingen uden betaling?
Med venlig hilsen
Carl-David

Hej.

Jeg synes, at du hverken skal betale for plastfyldning eller rodbehandling, men kun for udtrækning af tanden.
Plastfyldningen var omsonst, rodbehandlingen overflødig og du har selv foreslået ekstraktion af tanden.
Som du skriver det, har tandlægen overset revnen og betændelsen og  iværksat en forkert behandling.
Hvis tandlægen fastholder kravet på betaling, kan du klage til patientklagenævnet.
Blanketten kan du få hos enhver tandlæge eller direkte fra regionen.

Med venlig hilsen
Axel Tulinius
Tandlæge, MPH
www.spoergtandlaegen.dk