Hej Axel!

Vi har en søn på 5 år, der slog sine fortænder, da han var 2 år og 9
måneder. Vi søgte tandlægen, selvom de jo ikke rigtig kunne noget, udover at
fortælle os om de gener der kunne opstå. Der blev slået skår af fortænderne
og de blev skubbet op, men er så siden hen faldet ned igen. Tænderne blev
ret hurtigt blå. Efter ca. 1/2 år begyndte han at få tandbylder som kom og
gik med jævne mellemrum. Da betændelserne blev kroniske konsulterede vi igen
vores tandlæge, som egentlig rådede os til at få tænderne taget ud, men
sagde at det var op til os, da der ingen risiko var ved at gå med denne
betændelsestilstand, som var indkapslet og for øvrigt ikke generede vores
søn medmindre han direkte blev slået/slog sig på munden. Vi besluttede at
beholde tænderne, da vi ikke ville hive ham igennem en sådan oplevelse, hvis
der alligevel ikke var nogen risiko ved at lade dem blive siddende......men
nu - for en måneds tid siden opdagede jeg i tandkødet ca. 1 cm over
fortænderne et stykke spids tand(troede jeg), der stak ud, men det viste sig
iflg. tandlægen at være   roden af tanden, der på grund af denne
betændelsestilstand var gået igennem huden, da knoglen var ætset væk, så den
ikke kunne holde sig på plads. Det lyder egentlig meget logisk, men nu har
Rasmus så tabt sin første mælketand i undermunden og så slår det mig, at der
er jo ikke lange rødder på mælketænder eller er der?? Det hårde stykke
"tand", som stikker igennem huden, kan det virkelig blive ætset væk idet de
nye fortænder trænger sig på??...eller er det nu vi skal tage tænderne
ud?? - der er formentlig ikke så længe til de nye fortænder kommer.....

Må jeg endelig høre din mening?

Mange hilsner fra

Mette S
.

Hej Mette.

Mælketænders rødder er lige så lange i forholdet krone/rod som de blivende tænders rødder. Ved tandskiftet nedbrydes mælketandens rod ved nogle endnu ikke helt klarlagte nedbrydningsprocesser, der er initieret af den frembrydende permanente tand. Derfor er der ved normal fældning ikke meget rod på mælketanden, når den falder ud.
Når mælkefortænderne slåes ind kan rodspidserne komme meget tæt på de blivende fortænder, der er ved at blive dannet på dette tidspunkt. Det kan medføre skade på den blivende tand. Det er ikke sikkert,det sker, men muligheden er der i høj grad. Men det vil tiden så vise..

Når mælketænderne bliver blå skyldes det, at tandnerven "dør" og muligheden for betændelse forekommer, som i Jeres tilfælde, med tandbylder. Her vil tandekstraktion af de betændte mælketænder være en rigtig behandling, netop af hensyn til de bagved liggende blivende fortænder.
Det hårde stykke tand, ja, hvad er det? Måske er det en brækket rod fra mælketanden eller den nye tand der kan ses?
Her ville et røntgenbillede være på sin plads, ligesom det formodentlig også er taget et da uheldet skete.
Mit forslag er altså: røntgen og ekstraktion af mælketænderne nu.

Håber det er svar nok, ellers må I gerne vende tilbage.

Med venlig hilsen
Axel
www.spoergtandlaegen.dk