Kære Axel,

Jeg får i perioder en gullig belægning på tungen (mest bagerst på tungen).
Det irriterer mig, at det sådan "kommer og går". Jeg er meget omhyggelig
med min mundhygiejne og har derfor tænkt på, hvad disse belægninger skyldes.

På forhånd tak for svar.

HelleKære Helle,
Mange tak for spørgsmålet. Ved "belægning" forstår jeg noget, der er lige til at skrabe af - det er vel den slags belægninger, du spørger om?

I tidligere tider indgik beskrivelse af, om tungen var belagt eller ej, ofte i hospitalsjournaler - i dag ved vi, at de almindelige tungebelægninger ikke har noget med sygdom at gøre, uanset farve. 

De celler, der danner slimhinden på tungens overflader, opstår ved celledeling i slimhindens dybeste lag. Derfra rykker cellerne langsomt op mod overfladen - grunden til, at de rykker opad er, at de yderste celler efterhånden dør og afstødes. Man regner med at det varer omkring  50-75 dage for de dybeste celler at nå ud til overfladen; et tal, der dog skal tages med forbehold, for det er ikke særlig nemt at måle.

Det afskrabelige lag, du har bemærket på din tunge, består af sådanne afstødte celler - de er tydelige at se i mikroskop, men desuden ser man i skrab fra tungeoverfladen ALTID både bakterier og bittesmå føderester.

Du har måske bemærket, at belægningerne tiltager i forbindelse med fx. influenza? Man regner med at det skyldes at i de situationer bruger man ikke tungen så meget, og derved slides belægningerne ikke af. Den forøgede mængde belægninger er i de situationer blot udtryk for hvad man kan kalde nedsat tungeaktivitet -  man spiser ikke så meget, når man har influenza.
 
Belægningerne kan antage forskellige grålige og gullige nuancer, som man ikke skal hænge sig i. En farvemæssig variant er imidlertid "håret tunge", hvor nogle af tappene på tungeryggen (de kaldes papiller) bliver længere og ligefrem kan minde om hår, og samtidig kan de blive helt sorte, brune eller gule - denne tilstand kommer ofte efter behandling med penicillin eller lignende, der forrykker balancen mellem de forskellige mundhulebakterier, men det er en ganske anden historie.

Ingen af os undgår belægninger bagtil på tungen, og i sagens natur vil de kun sjældent udgøre noget kosmetisk problem. Der er ikke tale om dårlig hygiejne, men vil du af med dem, kan de fjernes med en blød tandbørste.

Med venlig hilsen
Henning
www.spoergtandlaegen.dk