Hej Axel
 
Tak for en super brevkasse og alle de seriøse svar jeg efterhånden har brugt en del tid på at læse. Jeg har et akut spørgsmål som jeg desværre ikke har kunne finde besvaret.

Min lille søn på nu fire år er gennem hele opvæksten, og til sit fjerde år, blevet ammet. Også om natten hvor amningen nærmest har fungeret som en sut. Det betyder desværre, at han har fået 'mælkeskader' på fortænderne, som derfor ikke er for kønne og nærmest beskadiget, men værre er, at der er konstateret et hul i en kindtand i undermunden. Og som nu begynder at gøre ondt på ham.
Skoletandlægen er selvfølgelig konsulteret for langt tid siden, og meningen er nu, at han skal have hullet lavet på fredag. Hun anbefaler lattergas for, at han ikke skal få ondt af stikket fra lokalbedøvelse, men på vores forespørgsel siger hun der selvfølgelig også er mulighed for at gøre det uden bedøvlse. Måske over flere omgange. Vi er nemlig meget, meget nervøse for enhver form for bedøvelse til en dreng i den alder da bedøvelsen jo påvirker centre i hjernen og hvor vi således frygter det har, eller over tid vil, få konsekvenser for hans udvikling grundet i bedøvelsen. Derfor henvendelsen til dig.
1) Er det muligt, at lave hullet uden bedøvelse, altså uden smerte for ham  2) Er du bekendt med at der kan være komplikationer med bedøvelse for så lille et barn 3) Er det bedre at finde en privat tandlæge 4) Hvad er din anbefaling i forhold til udbedring af hullet

Vi håber meget på dit snarlige svar.

Mange venlige hilsner
De bekymrede forældre

Hej.
Jeg vil svare kort.
1) Hvis det allerede nu gør ondt i tanden, er det nok ikke muligt at forestille sig, at fjernelsen af det carierede væv  kan lade sig gøre uden  smerte. - med mindre tandens pulpa er nekrotiseret (død). I så fald kan tanden laves helt smertefrit.
2) Jeg har ikke i litteraturen stødt på beskrivelser af skadelig hjernepåvirkning af lattergas og benytter selv midlet til børn (og voksne).
3) Hvad angår valget børnetandlæge/privattandlæge er nøgleordet ganske enkelt: tillid, både for forældre og især barnet.
4) Følg tandlægens råd, anvend lattergas og en langsomt injiceret bedøvelse, så mærker barnet ikke noget og oplever ikke en traumatiserende og langvarig tandoplevelse. Evt. kan den sidste del af rensningen foregå med skarpske (ekscavator) før hullet fyldes med tandfarvet materiale. Det er vigtigt, at barnet ser den hullede tand før og efter behandlingen.

Med venlig hilsen
Axel Tulinius
Tandlæge, MPH
www.spoergtandlaegen.dk