Hej Axel

Jeg har for ca 10 år siden fået laven et meget dybt hul i 5 tand til venstre fra midten i undermunden.
Denne fyldning er nu faldet ud og noget af tanden er ødelagt. Jeg er 31 år i dag.
Af min nye tandlæge har jeg fået at vide at jeg skulle have foretaget rodbehandling og derefter krone.
Der er 3 kanaler i tanden, 1 levende og 2 døde, som er kalkede til.
Mit første besøg med tandlægen gik godt. Den levende rod blev rodbehandlet. Mit andet besøg gik ikke godt. Efter 1 1/2 time i tandlægestolen gik det galt. Tandlægen har boret så meget for at finde de resterende 2 kanaler, at der blev boret/trykket en forkert kanal gennem tanden og ud til tandkødet.

Jeg har nu fået at vide at det ikke kan lade sig gøre at færdiggøre rodbehandlingen og efterfølgende krone, da der vil være for stor risiko for betændelse.
Hans forslag er, at fjerne den ene halvdel af tanden, hvor rodbehandlingen er gået galt og beholde den halvdel af tanden, hvor rodbehandlingen er gået godt. Derefter kan man efter et års tid lave en krone, der hæfter på den tilbageblivende halvdel af tanden.

Mit spørgsmål er nu. Lyder behandlingen mulig, eller skal hele tanden trækkes ud.

Mit andet og vigtigste spørgsmål: Sker det ofte at en simpel rodbehandling går galt. Hvordan skal jeg forholde mig til den mislykkedes behandling. Får jeg noget ud af at klage eller eventuelt søge erstatning, eller er dette bare en risiko, man må påregne?

Mvh.
Thomas

Kære Thomas.

Der er jo flere muligheder.
I nogle tilfælde kan det godt lade sig gøre at tætne en sådan uheldig perforation, men der er en risiko for at behandlingen ikke lykkes. Det er også, som du selv siger, muligt at fjerne den del af tanden, der ikke lod sig rodbehandle og derefter fremstille en stifttand på det resterende rodsegment.
I dit tilfælde ville jeg lade de to nabotænders tilstand afgføre den videre behandling. Dersom tanden foran og bagved er fyldte med større fyldninger ville jeg nok foretrække den sikre løsning, at få tanden trukket helt ud og få en bro, der medinddrager nabotænderne. Det vil ikke blive meget dyrere end den foreslåede deling med stift og krone. Men på langt sigt en del mindre risikabelt.
Er de to naboer intakte kan du jo også overveje et implantat i stedet for den mistede tand.
Til dit andet spørgsmål, må jeg nok svare at en rodbehandling kan gå galt - og din har jo ikke været simpel - din tandlæge har jo virkelig slidt i det, men det er da heldigvis sjældent.
Du skal i første omgang tale med din tandlæge om betalingen for den løsning du vælger.
Tandlægen har en patientforsikring, der træder til når uheldet er ude. Skal du f.eks. have en bro kunne det være rimeligt, at du selv betaler for den oprindeligt planlagte behandling og tandlægen betaler de ekstra omkostninger evt. via sin forsikring.

Mvh
Axel
www.spoergtandlaegen.dk

Se klagelink:
Hvis noget går galt
Hvis noget går galt2