Hej
 
Har fået anbefalet denne hjemmeside af nogle bekendte.
 
Mit spørgsmål lyder som følgende:
 
Da mine nederste visdomstænder generede de foranstående tænder, valgte min tandlæge at de skulle fjernes. Først ville han fjerne den venstre, men efter 1½ time på briksen valgte han at efterlade et stykke af tanden da han ikke kunne få den ud. Han sagde at der ikke ville være nogle komplikationer, hvilket der nu efter et år heller ikke har været.
For en uge siden kom turen så til den nederste højre visdomstand. Hertil opstod samme problem og efter 2 timer på briksen valgte han at efterlade et stykke af tanden da den ikke rykkede sig en meter. Udover at jeg har utrolig mange smerte efter det lange indgreb går det fint. han beroligede mig igen og sagde at der ikke ville ske noget ved at efterlade den halverede tand i munden.
 
Men pludselig slog det mig.... Er det ham der ikke kan sit "arbejde" ordenligt eller er det en normal procedure? Burde han ikke have henvist mig til en specialist? Og kommmer jeg til at få nogle komplikationer om 5-10 år og længere frem?
 
Venlig hilsen og på forhånd tak
 
DA.

Hej, tak for spørgsmålet.

Det er i følge min faglige holdning ikke forsvarligt, at foretage en operation, man ikke magter at fuldende.
I så fald bør der henvises til specialist eller kyndig tandlæge i visdomstandsfjernelse.
Der kan i enkelte få tilfælde være tale om, at en fortsat operativ indsats kan være kontraindiceret pga. fare for nervebeskadigelse eller dislokation af rod til omgivende strukturer.
Det bør en nøje røntgenologisk undersøgelse før det operative indgreb have afsløret, eller i hvert fald indikere mulighed herfor.

Men det er ikke god latin at lade større dele af tand blive tilbage i kæben.

Muligheder for følgetilstande kan ikke afvises.

Med venlig hilsen
Axel V. Tulinius
Tandlæge, MPH
www.spoergtandlaegen.dk