Hej

Jeg har for 2 mdr. siden fået lavet et dybt hul i en nederst visdomstand.
Jeg har siden haft isninger ved kold, varm og sødt.
Jeg fik at vide af min tandlæge at jeg måske kunne få problemer med den, fordi hullet var så dybt, og så skulle den trækkes ud. Jeg er ikke helt klar over hvad for problemer det skulle være, om der menes tandpine eller hvad.
Mit spørgsmål er så om de isninger jeg har vil forsvinde med tiden eller det vil blive værre så jeg er nødt til at få den trukket ud.
Jeg syntes også jeg vil give tanden en chance, for jeg kan da godt leve med disse isninger, selvom det er irriterende.
Ind imellem er der meget uro i tanden længe efter jeg har spist/drukket.
Har du ellers et forslag til hvordan disse isninger måske kunne forsvinde eller skal jeg se tiden an, om det forsvinder af sig selv?
Jeg har også nogle kæbespændinger, så måske kan det også være sådan noget der driller.

mvh. ASM

Hej ASM.
Når du har besvær med varme, kulde og sødt, og længe efter at du har spist eller drukket, tyder det på, at det er tandens nerve (pulpa) der er irriteret eller lidende. Hullet i din visdomstand har nok været så dybt, at afstanden til pulpa har været for kort, måske ligefrem har været i kontakt. Ubehandlet kan det resultere i at pulpa dør. Tanden bliver da uden følelse, men kan give mulighed for betændelse i kæbebenet. Behandlingen er så enten rodbehandling eller ekstraktion.
Et forslag er snarest muligt at få fjernet fyldningen og undersøgt, om tandnerven er blotlagt og hvis ikke da få lagt en midlertidig, smertestillende fyldning i og så afvente en evt. bedring. Når denne indtræffer kan du få lagt en permanent fyldning, hvor tandlægen lader det nederste beskyttende lag af den midlertidige fyldning ligge som beskyttelse af pulpa.
Symptomerne kan muligvis skyldes kæbespændinger, som du foreslår, men når din tandlæge har nævnt mulige eftervirkninger, er det nok her problemerne skal findes.

Med venlig hilsen
Axel
www.spoergtandlaegen.dk