Vores datter på 1 år slog sin nyfremkomne mælketand op og udad. Den ser meget større ud end den anden fortand, som om den er faldet ned efter at være blevet løs. Det skete i november 2014 og tandlægen her i Nuuk, mente den ville falde ud på et tidspunkt, men ville ikke rykke den ud, da det skete, fordi den ikke var løs nok.
Men tanden er her 3 måneder senere hverken faldet ud eller blevet sort. Til gengæld har den heller ikke sat sig fast, den er meget løs (jeg kan uden problemer skubbe den fra side til side) og den er meget udsat. Der skal ikke meget til, før det bløder rundt om tanden. Jeg er bekymret for den blivende tand, hvis mælketanden roder rundt oppe i tandanlægget. Hun er for lille til røgten. Hvad vil du ud fra beskrivelsen mene? Burde tanden have været rykket ud og skal vi droppe sutten (tandlægen har sagt god for sut)
Mvh Tenna


Tak for dit spørgsmål.
Der skal tages et røntgenbillede. Det er hun ikke for lille til, men en skal naturligvis holde filmen. Det må være dig selv. Jeg tror at tandens rod/krone er knækket og derfor er løs og ikke groet fast.
Som du selv er inde på, må tanden fjernes med rod for ikke at kompromitere dannelsen af den permanente fortand, der ligger i umiddelbar kontakt med den skadede mælketand.
Hvis tandroden er intakt, skal tanden observeres over tid. Ved farveændring eller persisterende løsning bør den fjernes.

Få løst spørgsmålet om en fraktur eller ej. Om brugen af sut kan efter min mening være underordnet.

Lad mig høre nærmere.

Med venlig hilsen
Axel Tulinius
Tandlæge, MPH
www.spoergtandlaegen.dk