Hej Axel
 
Jeg fik fjernet 2 visdomstænder i højre side af munden for ca. en måned siden, d. 6/9. Operationen gik godt og det gik også fint med helingen af hullerne synes jeg. Der er bare det problem, at jeg ikke har fået følelsen tilbage i højre halvdel af min tunge. Det er meget generende, da tungen føles meget stor og "slatten" i min mund, og så at jeg ikke kan mærke den ordentligt i det hele taget. Når jeg spiser og drikker noget, føles det tit som om der ligger et hår på min tunge, (og det gør der altså ikke) hvordan kan det være?
 
Jeg har fået at vide af min tandlæge, at i de fleste tilfælde vil følelsen komme tilbage lige så langsomt hen over et år. Men det er svært at forestille sig eftersom der intet tegn på noget liv i højre halvdel har været endnu.
 
Jeg skal her om 3 ugers tid have fjernet de sidste 2 visdomstænder og kan slet ikke holde tanken ud, hvis det skulle ske igen. Tænk hvis jeg mistede følelsen i hele min tunge :(
 
Jeg kunne godt tænke mig at vide hvor unormalt det her er og om der virkelig er en chance for at følelsen vil komme igen. Hvad skyldes det? Jeg er virkelig urolig for den næste operation.
 
På forhånd tak.
Mvh. Mathilde


Hej Mathilde.

Det er ganske rigtigt, at i de fleste tilfælde af følelsesløshed i halvdelen af tungen efter en visdomstandsoperation, vil følelsen ganske, ganske langsomt vende tilbage. Gerne forudgået af prikken og snurren i tungen. Det kan skyldes, at nerven til tungens halvdel ligger meget tæt på visdomstanden og derved bliver udsat for forskellige traumatiske påvirkninger, som  dog regenererer i løbet af nogen tid.
I enkelte tilfælde er skaden permanent, men det er heldigvis sjældent.

Jeg kan forstå på dit senere brev, at du er under kyndig behandling, og sandsynligheden for en gentagelse - med det forestående in mente -  tror jeg alt vil blive gjort for at du undgår yderligere gener.

Men - spørg din tandlæge om du eventuelt kan vente et års tid med behandlingen og om det er absolut nødvendigt, - er der betændelse el.lign.
Ofte behøver man ikke at fjerne visdomstænder, men kan nøjes med at observere dem over tid og se om der udvikler sig sygelige processer.

Håber det er svar nok, desværre har jeg jo ikke mulighed for at vurdere røntgenbilleder og øvrige forhold.

Med venlig hilsen
Axel
spoergtandlaegen.dk

M