I gennem flere år har jeg haft problemer mellem de store tænder bagest i overmunden. Når jeg spiser kød gør det ondt og der sætter sig hurtigt store klumper kød mellem tænder. Tager jeg fx. et stykke tyggegummi sidder halvdelen af det hurtigt mellem mine tænder. Jeg bruger tandtråd ofte og af og til tandstikkere. Af og til bløder det lidt. fx hvis jeg ikke har brugt tandtråd bare en dag.
Min tandlæge - som jeg er glad for - siger det har noget med mit imunforsvar at gøre og så foreslår han nogle broer.
Klorhexodin kan lindre på overfladen, men bider jeg igen i en bøf eller lignende er de kløende smerter under tænderne der straks igen og de er utroligt generende.
Nogle råd, andre end de der broer, så tager jeg meget gerne mod dem?
 
På forhånd tak
 
Tonny


Kære Tonny.

Jeg har svært ved at tro, at det har noget med dit immunforsvar at gøre.

Når der sætter sig mad mellem tænderne, skyldes det, at kontaktpunkterne mellem tænderne, altså de steder, hvor tænderne støder imod hinanden, er for dårlige.
Der skal laves fyldninger, der spænder godt op imod hinanden, så maden ikke kan presses ind mellem tænderne under tygningen.

Ved hjælp af gode, velformede matriceanlæg (den krave der sættes rundt om tanden under fyldningsarbejdet) samt brug af kiler, kan det for det meste lade sig gøre at fremstille fuldt tilfredsstillende fyldninger, der udelukker problemet (food impaction).
Grunden til at det klør, er at føderesterne forrådner og samler bakterier i tandmellemrummene. Derfor er det udmærket at rense med de hjælpemidler man har og eventuelt skylle med klorhexidin
Lykkes det alligevel ikke at få ordentlige kontaktpunkter på grund af ekstremt store tandmellemrum, kan det overvejes at få fremstillet enten støbte indlæg af guld, andet materiale eller porcelæns indlæg.
Broer fremstilles kun, hvis der mangler tænder og det er jo ikke det dit tilfælde drejer sig om.

Med venlig hilsen

Axel

www.spoergtandlaegen.dk