Har i gode råd vedr. blister? Jeg har læst jeres mail,hvor i behandler
blister på 3-5 mm.Nu er jeg så uheldig
at jeg gennem hele mit liv har haft blister,både de almindelige men også
de store på 2-3 cm.Det er selvfølgelig
en stor plage for mig,men jeg er efterhånden vant til det.Der er ikke en
periode hvor jeg ikke har en blist eller
fem i min mund.Jeg er snart 40 år, og har prøvet mange ting.Jeg glæder
mig til at læse jeres svar.

Med Venlig Hilsen

L R
Kære Lars,

Mange tak for dit spørgsmål vedrørende de meget store blister eller after, som også kaldes Sutton's Disease. Blister, der er større end 1 cm giver ofte rigtig store gener, men heldigvis er de sjældne.  Det er ikke blot afternes diameter, der er større; de er også dybere end de sædvanlige blister, der tidligere er omtalt her, og de efterlader ofte små ar, når de endelig forsvinder. Det er sikkert den meget større sårflade, der er årsagen til at de gør mere ondt og er længere tid om at forsvinde.

 

For fuldstændighedens skyld vil jeg lige nævne de 4 aftesygdomme:

 

                      1: Små after (minor aphae)

                      2: Store after (Sutton's disease eller major aphthae)

                      3: Stomatitis herpetiformis

                      4: Behchet's syndrom

 

Ved gentagne svære afteangreb bør der undersøges for bl.a. jernmangel samt for cøliaki - det sker vha. blodprøver. 

For alle aftesygdommene gælder at årsagen er helt ukendt, og at man ikke har nogen helbredende behandling. Jeg kan dog glæde dig med, at sygdommen på et eller andet tidspunkt går i ro af sig selv. Indtil da må man klare sig med såkaldt "symptomatiske behandlinger". Hvad jeg tidligere har skrevet her om behandlingen af blister, gælder også for de store, dybe after - først og fremmest bør man anvende betamethason-salve (Celeston-valerat). Hvis dette ikke giver tilstrækkelig lindring, kan man anvende betamethason i en højere koncentration (Diprolen salve). Disse midler fås kun på recept. Hvis der er brug for yderligere effekt, kan man anvende prednisolon-tabletter sammen med salven. Både betamethason og prednisolon er binyrebarkhormoner. Heldigvis har salven ikke de samme bivirkninger i munden, som den har på huden, men vedvarende brug af prednisolon vil medføre forskellige bivirkninger. Imidlertid kan man anvende prednisolon-tabletter à 5 mg som en kortvarig kur, hvor man tager 5 tabletter 1. dag, 4 den næste og så slutter med 5 mg dagligt i nogle dage, dvs. en kort tabletkur på 7-10 dage.

Denne behandling hindrer desværre ikke at afterne kommer igen.

Ud over binyrebarkhormoner kan man anvende Lidokain-gel. Gelen virker overfladebedøvende og er i øvrigt bivirkningsfri.

Som du ser slipper du ikke udenom tæt kontakt med en kompetent læge eller tandlæge. Jeg ved at hudlæger lejlighedsvist anvender immun-undertrykkende medikamenter som ciclosporin (fx. Sandimun), ligesom det ellers forbudte Thalidomid kan anvendes efter særlig tilladelse. Jeg har ikke selv erfaring med disse behandlinger og ved ikke om de virker - derimod ved jeg at man først vil forsøge med disse midler, når alt andet svigter.

 
Venlig hilsen
   Henning
www.spoergtandlaegen.dk