Kære tandlæge

 

Jeg gennemgår et uheldigt forløb med en revnet tand og nabotand med nervebetændelse, begge tænder er nu under rodbehandling. Muligvis står den revnede tand ikke til at redde, den anden afventer kronepåsætning, men er meget svag og følsom. Begge tænder havde store, forvitrede sølvplomber, der åbenbart har forvoldt skaderne. (sprængt tanden indefra)

Da jeg har en hel del flere cirka 20-25 år gamle store sølvplomber i munden, har jeg spurgt min tandlæge om det ikke kunne være smart at forebygge en lignende situation, ved at udskifte disse til plastfyldninger og/eller kroner. Tandlægen frarådede dette, idet han sagde, at når man først begynder at pille ved sådanne store plomber, kan der opstå nye problemer - det er bedre at vente til de knækker af sig selv, og så få dem lavet.

Kan det virkelig være rigtigt?  - også set i lyset af at jeg er ved at miste en tand og har problemer med den anden rodbehandling. (Det drejer sig om kindtænder det hele) Skal man virkelig bare vente på det hele går galt igen? Hvad er din holdning til udskiftning af store gamle sølvplomber med plast/kroner?

MVH Birgitte


Kære Birgitte.

Det er et godt spørgsmål..
Men som det hedder: Bedre at forebygge end at helbrede, og det gælder vel også i  dette tilfælde.
Din tandlæge har ret i, at det kan medføre større reparative indgreb end det umiddelbart ser ud til, forstået sådan at tanden kan være så fuld af infraktioner eller direkte revner, at den falder sammen som et korthus, når man begynder at fjerne amalgamfyldningen. På den anden side er skaden jo allerede sket ved at fyldningen er korroderet og har krævet større plads, så på et tidspunkt, hvornår er ikke til at sige, vil den knække en side eller to af tanden og medføre problemer, måske med rodbehandling til følge.
Så hvis du er klar over - og kan overskue udgifterne - at en planlagt udskiftning til plast kan udvikle sig til en dyrere kronebehandling, synes jeg, du skal gå i gang med udskiftningen til plast.
Da det drejer sig om flere tænder, synes jeg du skal bede din tandlæge om et overslag/tilbud.

Held og lykke.

Med venlig hilsen
Axel Tulinius
Tandlæge, MPH
www.spoergtandlaegen.dk