Hej
 
Jeg går i øjeblikket med en gennemsigtig bøjle (vidst kaldt Invisalign) efter at have gået med togskinner i rundt et år.. da jeg fik den af skulle der gå en uge inden jeg fik denne gennemsigtige bøjle på, men det var vidst det det tog.. bare lidt sjovt, når man i starten af forløbet fik af vide at hvis bøjle gik i stykker skulle man skynde sig at få den ordnet, for på kort tid ville tænder rykke tilbage..
men det var egentligt ikke problemet.. nu har jeg gået med den i 4 måneder og kan se at den ikke længere passer helt til min tænder.. tanden mellem fortænderne og den ene hjørnetand har rykket sig lidt op, så der nu er et hulrum mellem tanden og bøjlen (der jo er en kopi af tænderne på et tidligere) på minimum 2 mm.. men hos min tandlæge for jeg at vide, at han godt kan se hvad jeg mener, men at det ikke kunne måles.. plejer det ikke altid at være omvendt, at man ikke kan se forskellen selvom den kan måles..
og jeg kan se at mit tandkød har trukket sig en smule i forhold til bøjlen.. og jeg kan tydeligt se hvor bøjlen går til på mit tandkød.. da det har en helt anden (mørkere) farven det område bøjlen dækker, og når jeg har den på er bliver mit tandkød nogle steder lyst, som når man trykker på huden.. og de siger hvergang til mig, at de ikke kan forstå hvorfor den bliver ved med at være så svær at få af.. Kunne den eventuelt være for stram..
 
håber du tager dig tid til at læse det
Kasper, 16 år

Kære Kasper.
Rent teoretisk lyder det mærkeligt, at dine tænder skulle flytte sig, hvis du bruger din plastskinne som du skal. Hvis du ikke har brugt den hele tiden, kan tænderne godt flytte sig lidt, og "op" er jo næsten den eneste retning, tanden evt. kan flytte sig i. Fremad og bagud kan tanden ikke komme - den bliver holdt fast af plasten. nedad kan den heller ikke komme - men lidt opad: ja, det er muligt, men som sagt meget usandsynligt, hvis skinnen bruges hele tiden.
Vedr. de andre ting:
Grunden til, at der går en uge, før man får sat sin plastbøjle i, er dels, at det tager tid at få lavet bøjlen - dels, at tandkødet tit er hævet, når man tager de faste bøjler - "togskinnerne" - af. Det må godt lige få lidt ro.
Som du beskriver det med tandkødet kan det da godt være, at din skinne er for stram. Med skinnen er det som et par nye sko: de er stramme i begyndelsen, men udvides lidt. Derfor forventer man også, at skinnen udvides lidt - og at tænderne flytter sig en anelse - og så er den ikke længere så stram. Men du må jo få det kontrolleret, når du er hos din bøjletandlæge.
Venlig hilsen,
Lis Højensgård, specialtandlæge i tandregulering.
www.spoergtandlaegen.dk