Hej

Jeg har et par spørgsmål til en længere historie/forklaring, som jeg håber at i kan være behjælpelige med.

Jeg er en fyr på 21 år der er studerende.

Jeg havde ganebøjle som yngre men pga. personlige problemer, valgte jeg desværre at afbryde tandreguleringen med videre togskinner som 15 årig.

Da jeg var i gang med den behandling fik jeg hevet en af mine små kindtænder ud i overmunden, da der var to tænder der voksede oven i hinanden, der er derfor ikke et hul i tandrækken mellem den og den store kindtand.

I dag er jeg ked af mine tænder pga, få men betydningsfulde faktorer.

Min underkæbe står flot som den skal, der kræves blot en meget lille regulering så de står snorlige.

Det er i min overkæbe problemerne hovedsageligt ligger.

En af fortænderne sidder 2 – 3 mm længere inde i munden i tandbuen. Den tand er jeg ked af  rent kosmetisk og selvfølgelig også funktionsmæssigt ønsker jeg at få den frem på linien, desuden er min tyggefunktion mellem kindtænderne forværret da de ikke lukker helt sammen pga en hældning på disse tænder i begge sider som skyldes tungepres.

Desuden står mine fortænder ikke SNORLIGE i tandrækken, de er tiltede en smule, men det har jo ingen praksis betydning som sådan og er en bagatel men kan ligeså godt rettes op når man er i gang.

 

Jeg har lige fået hevet alle mine 4 visdomstænder ud fordi de ikke kom helt ud og sad lidt skævt og var irriterende og samtidig ville det gøre det nemmere for en fremtidig eventuel tandregulering.

Jeg har nu sparet sammen til en invisalign behandling, da jeg ønsker mine tænder rettet og gerne rettet skånsomt.

Jeg har været til tandlægen 3 gange mht til regulering.

1 gang: aftryk foto osv.

2 gang demonstration af 3d modeller og gennemgang af resultat.

3 gang revidering af demonstration og 3d modeller.

 

Nu opstår mine komplikationer.

 

2 gang jeg kommer efter at have taget aftryk, får jeg præsenteret en model som jeg er rigtig tilfreds med.

-         Man rykker alle mine tænder som de er.

Da jeg mangler en kindtand i overmunden kan der ikke dannes fuldstændig symmetri omkring midterlinien, men et pænt og nydeligt resultat. Denne behandling er en såkaldt mellembehandling. Tænderne bliver lige og min fortand rykket frem og kindtænderne parres langt bedre.

Da jeg har tungepres er der en chance for at kindtænderne vil åbne sig igen fra hinanden senere hen i livet som han sagde, hvis jeg ikke lagde vanen fra mig. Men den risiko vil jeg altid have lige meget hvad jeg får lavet af form for tandregulering.

Han sagde fra starten at mine kindtænder er skæve fordi at jeg har et tungepres.

Han sagde den første gang at det var på sit værste nu og kun ville blive bedre med en regulering, men hvis jeg ikke afvænnede mig med vanen kunne det åbne sig igen senere hen i livet.

 

Da jeg kom hjem legede jeg lidt med tanken og tænkte at hvis jeg fik fjernet tilsvarende kindtand i den anden side af overmunden ville det vel give mere symmetri. Jeg skyndte mig at sende det som forslag til tandlægen..

Tandlægen sagde at det var godt tænkt og at det ville han lave et 3d setup af. Det blev rigtig pænt.

Altså hive den anden kindtand ud og så rykke det hele. Jeg ville så komme til at mangle 2 små kindtænder. Denne behandling ville stadig være en mellem behandling.

 

Jeg skrev ligeledes til ham i samme mail om det med at hive kindtanden ud, om det ville være en ide med et implantat i stedet, altså åbne op til et implantat til den manglende kindtand i stedet for at hive kindtanden i den anden side ud.

Han mente bestemt ikke at det var nødvendigt og ville blive en meget lang behandling og meget dyrere.

 

Jeg var så til en snak/præsentation efter 2 uger, (3gang) hvor han skulle præsentere mig for modellen hvor vi hiver den anden kindtand ud.

Han siger så at han har tænkt meget over det og  præsentere mig så for den langt dyrere implantat model, som den ideele alligevel.

Han sagde at det var godt at jeg stilte alle de spørgsmål fordi det gav ham stof til eftertanke.

Grunden til dette var at jeg har tungepres og han mener at hvis jeg får et implantat i form af den manglende kindtand, øger det radiussen på tandrækken således at tungepresset bliver mindre.

Men der er stadig ingen garanti for at kindtænderne ikke vil åbnes igen, men risikoen for tungepresset er blot mindre.

Tilgengæld koster det 26.000 kr mere end de to andre behandlinger.

 

Så nu er jeg i tvivl:

Jeg har 3 valg muligheder som han præsentere mig for:

 

1:

Beholde alle mine tænder og rykke dem rundt som de er.

Jeg vil her have en lille kindtand mere i den ene side af overmunden end den anden.

Minusset er at der ikke opnås fuld assymetri da jeg jo har en lille hjørnekindtand for meget i den ene side af overmunden, men den tandrække bliver rykket en smule tilbage i munden.

 

Dette er den ”billigere behandling” behandlingen tager 14måneder

 

Fordelen er at jeg beholder min tand, og jeg kan ikke se at en tand der ikke fejler noget skal ud fordi det rent kosmetisk bliver en anelse pænere?

 

2:

Hive den anden kindtand ud i overmunden.. Her opnås bedre symmetri, men risikoen for tungepres vil være større end ved 1 valgmulighed fordi at der mangler endnu en tand og radiussen nu vil være endnu mindre end det er i forvejen

Denne koster det samme som valgmulighed 1 og giver det pæneste kosmetiske resultat, da der er lige mange tænder på ”hver side” i overmunden.

Behandlingen tager 14måneder

 

3:

Åbne op til et implantat i den side hvor jeg mangler en kindtand og få et implantat.

Risikoen for trungepres bliver mindre fordi radiussen bliver normal størrelse.

Behandlingen koster ca. 26.000 kr mere og tager minimum 6 måneder mere.

Ideen om et implantat skræmmer mig noget vil jeg sige.

 

Hvad er mest hensigtsmæssigt?

Umiddelbart hælder jeg mest til at få dem rettet med de tænder jeg har nu, men kan ikke helt gøre op med mig selv om så mange flere penge til et implantat er godt givet ud?

Altså vil det have STORE funktionsmæssige konsekvenser at mangle en lílle kindtand?

 

På forhånd mange tak!

Hej.

Jeg vil lige starte med at komplimentere dig for din grundige og indforståede redegørelse for dit dilemma. Som du kan se, har jeg skullet bruge lidt tid på at tænke sagen igennem, og jeg er kommet til det resultat, at jeg vil råde dig til at bevare det, du har og acceptere den lille asymmetri, som kun du og tandlægen kan se.

Begrundelse:

Løsning med fjernelse af en kontralateral lille kindtand for at opnå symmetri  har 2 minusser og 1 +. Symmetrien bliver bedre (+) – men tungens rum mindre (-), og der fjernes – som du selv er inde på – en sund tand(-)

Den flotte løsning med implantateter jo umiddelbart det optimale – men: Et implantat er ikke en del af din organisme – det er og bliver “noget fremmed” og kronen på implantatet kan risikere at skulle skiftes. Tro nu ikke, at jeg er imod implantater – slet ikke – men fra nærmest at have status som “Guds gave til dem, der mangler tænder” er implantaterne nu betragtet med lidt sundere skepsis – ikke alle implantater bliver siddende, og kronen skal som nævnt ofte skiftes.

Jeg er helt med på, at tungerummet bliver større – men hvad nu, hvis det alligevel ikke ændrer tungepresset?

Så MIN indstilling er, at jeg synes, du skal holde dig til løsningen med at rette op på “det, du har”. Jeg har givet dig min begrundelse – men valget er selvfølgelig fortsat dit.

Med venlig hilsen

Elisabet Højensgård

specialtandlæge i tandregulering.