Hej Axel

 

Den 24. maj 2011 var jeg til almindeligt eftersyn af mine tænder og fortæller min tandlæge at jeg de seneste måneder har haft lidt problemer med isninger i mine kindtænder i højre side (først i overmunden og så efterfølgende i undermunden). Det har betydet, at jeg tygger mest i venstre side og på daværende tidspunkt havde jeg en tand i venstre undermund som gjorde ondt stort set hele tiden, men ikke mere end at et par panodiler kunne klare det i ny og næ.

 

Min tandlæge har før sagt, at jeg skulle få skiftet mine søvplumper, men jeg ville vente til de gav problemer og det var så det hun mente var aktuelt nu og på røgtenbilleder (der godt nok er tæt på at være 2 år gamle) er der ikke noget som umiddelbart skulle give problemer (siger hun).

 

Vi aftaler at jeg får en ny tid (4. juli), hvor hun så vil skiftte disse sølvplumper - og hun vil starte med højre side. Efter et par dage beslutter jeg mig dog for at det skal være ventre side, da det er den der gør ondt.

 

Tandpinen udvikler sig og det ender med at jeg må ringe og bede om en akuttid d. 6.juni, da jeg ikke længere kan tage smerterne med panodil, men nu er nødt til også at tage Ipren. Jeg får en tid d. 7. juni sidst på dagen.

 

Min tandlæge er denne dag bag ud - ca 30- 45 min og de virker lidt stressede.

 

Klinikdamen spørger om jeg skal have bedøvelse, men siger at det har jeg ikke prøvet før og så siger min tandlæge at så prøver vi unden og hun går i gang med at bore to søvlplumper ud i venstre undermund (hvoraf tandpinen er i den ene).

 

Jeg når egentlig kun at tænke, at det er lidt mærkeligt, at hun kan være så sikker på at en udskiftning af plump kan afhjælpe min tandpine - umiddelbart troede jeg at hun ville spørge ind til min tandpine og tage nogle billeder.

 

Min tandpine forsvinder ikke og da jeg kommer til den aftalte tid d. 4.. juli fortæller jeg at jeg fortsat har tandpine og tager smertestillende.. Min tandlæge skifter de to plumper i højre side af munden og sliber lidt på de øvrige tænder.

 

Næste morgen er jeg igen ved tandlægen for at få slebet lidt på de nye plumper. Om eftermiddagen ringer jeg igen, da smerten i tanden i venstre side nu er meget slem og jeg står foran sommerferie.

 

Min tandlæge tager nu et billed af tanden og kan se lidt som kunne minde om betændelse og siger at jeg skal have en rodbehandling. Hun siger, at der sjældent at man kan foretage en udskiftning af plump uden bedøvelse, hvis der samtidig er betændelse i tanden og det undrer hende. Da hun borer siger hun at blodet har farve som om der kunne være betændelse i og hun mener derfor, at den er god nok med rodbehandlingen. Dette foregår den 5. juli. Jeg fortæller at jeg skal på ferie i den efterfølgende uge og så har klinikken ferielukket i 3 uger efter det, så jeg kan først få en tid til skyldning af tanden 5 uger efter at rodbehandlingen starter.

 

Jeg får af vide at jeg skal regne med at tage smertestillende ca tre døgn efter behandlingen. Efter tre døgn (er nu fremme ved lørdag) er der fortsat smerter i tanden og 1 uge efter påbegyndt behandling kontakter jeg fra min ferie tandlægen med meget slemme smerter og det føles som om der er betændelse i tanden. Kæben gør ondt og det trykker op i øret. Faktisk har jeg ondt i hele den en side af hovedet. Via telefonisk kontakt med min tandlæge får jeg noget pincillin, som også hjælper på betændelsen, men ikke på smerterne i selve tanden.

 

Under selve rodbehandlingen siger min tandlæge på et tidspunkt til klinikdamen at det ene af de "bor" hun bruger til nerverne er anderledes end det hun brugte til at måle med, hvilket betød at hun var langt nok nede i tanden selv om hun ikke lige troede det først. Hun mente dog ikke at hun havde ramt knoglen. Jeg ved ikke lige, hvad dette betyder, men tænker nu om det kan have betydning?

 

Min tandlæge har nødåbnet tirsdag gennem ferien og jeg har hver tirsdag siden 5. juli haft kontakt med hende, da smerterne fortsat er de samme. Tanden er blevet "skyllet" 3 gange og jeg har i tirsdags fået en ny slags pencillin (Flemoxin 750 mg tre gange dagligt). Her torsdag eftermiddag har det ikke hjulpet (to fulde døgn med behandling). Min tandlæge har af flere omgange taget billeder og kan ikke se at der skulle være nogen rester af nerver tilbage i tanden og hun har renset den flere gange for at være sikker og siger at hun er 100% sikker på at alt er ude. Som hun sagde i tirsdags, så er det rigtig træls at være tandlæge, hvis ikke dette pencillin virker (jeg har tolket det, at så ved hun simpelthen ikke hvad hun skal gøre). Der er intet at se på de øvrige tænder omkring den behandlede tand.

 

Undervejs har jeg også være "tyggeforvirret" som hun kaldte det, hvor jeg havde ondt i stort set alle tænder, kindben og kæber. Det er dog afhjulpet efter at hun sleb på nogle tænder og jeg er begyndt at ygge lidt med venstre side for ikke at tygge skævt i højre side.

 

Puha det bliver en lidt lang mail - men jeg er noget frustreret over at jeg fortsat har  tandpine (som føles som der er tygget noget ned mellem tænderne og det sidder nu og irriterer tanden for at udvikle sig til at det trykker og dunker i tanden). Jeg tager to Ipren (200mg) til natten og det holder smerterne væk (panodil kan ikke tage tandpinen om natten). Typisk begynder det først at gøre ondt igen omkring middagstid - nogen gange først omkring kl 13-14. Nogle dage varer smerterne ca 1-2 timer, så forsvinder de igen og kommer så tilbage omkring kl 17-18 stykker - andre dage fortsætter de og jeg tager så panodil efter et par timer. I dagstimerne tager jeg derfor typisk mellem 2-4 panodiler. Jeg har en ret høj smertetærskel, men må opgive efter et par timer.

 

Jeg skal op til tandlægen igen på tirsdag d 8. august og her har jeg tænkt mig at sige at nu skal der sker noget andet. Så må en anden tandlæge se på min tand for det hjælper slet ikke, det vi har gang i her.

 

Regning har jeg slet ikke turde spørge til, men kan se på nogle af dine svar, at tandlæge skal give et tilbud om et bud på pris, hvis det bliver over 2.500 kr. og det har hun ikke nævnt på noget tidspunkt. Jeg har så heller ikke spurgt

 

Jeg betalte 3.800 for at få skiftet de fire plumper til plastfyldninger. Jeg regner bestemt ikke med at jeg skal betale for en ny plastfyldning i den tand, som hun rodbehandler, da der i min verden slet ikke skulle have været skiftet plump før end vi var kommet tandpinene til livs. Min tandlæge har sagt, at det er en fordel at der nu er en plastfyldning i tanden - det skulle gøre det nemmere med rodbehandlingen. 

 

Håber du måske kan give mig nogle gode råd, da jeg nu i over to måneder har måtte tage Ipren for tandpine og det nager mig meget (også selv om det kun er for natten). Om dagen klarer jeg den med panodil. Også om jeg skal forlange en henvisning til en specialist.

 

Og så for øvrigt tak for en rigtig god hjemmeside og nogle rigtig gode svar.

 

På forhånd tak for hjælpen

 

Hilsen

 

Linda D. Larsen

Hej Linda.
Tak for din mail og gode beskrivelse.

Det er rigtig lang tid, du har haft besvær, synes jeg, også for længe.

Der kan være flere muligheder for dine smerter.
Der kan f.x. være en uopdaget rodkanal i pågældende tand. Det er ikke helt sjældent iflg. tandlæger med speciel interesse i rodbehandling. I så fald vil en behandling af denne give ro.

En anden ikke usandsynlig ting, kunne være, at det slet ikke er den pågældende tand, der driller. Det kan for så vidt godt være en i overkæben eller naboen.
Er alle dine tænder blevet undersøgt for vitalitet? Svarer de på elektrisk stimulation?
Måske kunne det være en ide, at fjerne fyldninger i området for at undersøge om der skulle være revner (infraktioner) i  bunden af tanden.

Priserne vil jeg kun kort kommentere: der er store geografiske og lokale prisforskelle på plastfyldninger. Dine lyder ikke urealistiske.

Jeg synes din tandlæge skal tage dig mere alvorligt. I modsat fald må du finde en med interesse for endodonti (rodbehandlinger).

Med venlig hilsen
Axel Tulinius
Tandlæge, MPH
www.spoergtandlaegen.dk

 


Ingen virus fundet i denne meddelelse