Hej
Jeg er en 32-årig kvinde, der for øjeblikket er i behandling på Århus Tandlægeskole. Jeg har gået der ca. et år, og de mener, at det tager et år endnu inden behandlingen er færdig.

Jeg er i behandling, fordi min underkæbe er for stor i forhold til min overkæbe. Jeg er født med et meget kraftigt Underbid, og som barn gik jeg med bøjle for at få det rettet. Så jeg har ikke underbid længere. Grunden til, at jeg nu går med bøjle igen, er, at jeg fik rettet tænder ret tidligt i min barndom, og min underkæbe er åbenbart vokset temmeligt meget siden, for problemet er, at undertænderne går for tæt mod overtænderne, så der kommer slid, og desuden belaster jeg kæberne med mit bid - der er kun kontakt mellem kindtænderne i over- og undermunden i venstre side.

Min behandling nede på tandlægeskolen er af funktionsmæssig art. Jeg er dog meget ked af det udseende, som min kraftige underkæbe giver mig. Jeg får tit at vide, at jeg ser sur ud, og når jeg smiler, er det som om hele ansigtet er ved at sprække, og det føles i det hele taget ikke specielt behagligt eller naturligt at smile. Mit spørgsmål er, om det er muligt at ændre ved det. Jeg har som sagt ikke underbid længere, men min underkæbe er meget kraftig, hvad min behandler nede på tandlægeskolen også har sagt. Da jeg startede i behandling dernede, spurgte min behandler, om jeg der var noget æstetisk, jeg var utilfreds med, og der nævnte jeg ikke det her, da jeg tænkte, at behandlingen i sig selv ville få mit ansigt til at virke mere harmonisk. Nu har jeg ligesom på fornemmelsen, at det ikke vil ske, da jeg ikke ser nogen tegn på det.

Derfor vil jeg som sagt gerne vide, om det er muligt at gøre noget ved det rent æstetiske. Hvis der er, så er det vel ikke noget,Tandlægeskolen vil gøre?

Venlig hilsen Lone HennebergKære Lone Henneberg.
Jeg synes, du skal tage det problem, du har, op med din behandler inde på Tandlægeskolen. Fortæl, hvordan du har det med det kosmetiske. Normalt betragtes det som et gode, hvis man kan gennemføre en behandling uden kæbekirurgi, men hvis du virkelig er ked af dit udseende, er det muligt at behandlingen kan ændres, så der indgår kæbekirurgi. Det vil forlænge din behandling, selvfølgelig, hvis der skal arbejdes henimod et andet behandlings- mål end oprindeligt planlagt.Til gengæld kan det være, at det faktisk bliver et bedre sammenbid, end det man kan opnå ved din nuværende behandling.
 
Kæbeoperationer kan også tilbydes af kosmetiske grunde. Det er generelt accepteret, at piger er kede af underbid, så man er ikke automatisk udelukket, selv om der ikke er funktionelle gener.

Venlig hilsen, Elisabet Højensgård (underviser også på Tandlægeskolen, men om mandagen)
www.spoergtandlaegen.dk