Hej "Spørg Tandlægen"

Jeg har paradentose og skal igang med kirurgisk parodontalbehandling - to
operationer i overkæben og to i underkæben. Samtidig har jeg været
gennem et længere fertilitetsbehandlingsforløb, og nu er
graviditetstesten endelig positiv. Jeg er nu usikker på om behandlingen
kan skade graviditetsforløbet - om jeg skal udsætte det til efter de
første tre måneder eller til helt efter graviditeten.

Min tandlæge siger at paradentose kan være skadeligt for fosteret og
medføre lav fødselsvægt mv. Hvis jeg vælger at udsætte indgrebet, kan
tilstanden desuden forværres. På den anden side siger han også at selve
indgrebet vil betyde at betændelsestilstanden i hele kroppen kortvarigt
forøges. Der skal også bruges flere medikamenter og min tandlæge kunne
ikke fortælle mig om det kan virke skadeligt på graviditeten - han tror
det ikke, men...

Medikamenterne det drejer sig om er:
• Bedøvelse: Septocaine adrenalin
• Emdogain = Emaljeproteiner
• Biooss knogleerstatning

Emdogain-præparatet indeholder:
Straumann® Emdogain, Enamel Matrix Derivative 30 mg/l
Propylene Glycol Alginate i vandlig opløsning [StERILE|A]
Emdogain indeholder material fra svin.
Applicerings anordning

Vi vil være rigtig glade for et råd fra jer.

På forhånd mange tak.

M.v.h. Pia



Hej Pia.

Der er ikke nogen af de nævnte præparater, der skulle have negativ indflydelse på fosteret.
Men hvis jeg var i din situation (hvilket  ville være et biologisk mirakel) og havde opnået graviditet efter en  fertilitets behandling, ville jeg udsætte behandlingen i hvert fald 6 måneder, evt. helt til efter fødslen.
Går noget galt, vil tvivlen altid være til stede, om der alligevel var en forbindelse.

Med venlig hilsen
Axel Tulinius
Tandlæge, MPH
www.spoergtandlaegen.dk