Hej jeg er gravid og i uge 10+2.
 

Jeg fik for omkring 6-7 måneder siden foretaget en rodbehandling af min tredje bagerste kindtand i overmunden i min venstre side af munden.

Jeg har siden haft ømhed i tandkødet, men jeg har tænkt det går nok over. Det har ikke været noget jeg ikke kunne holde ud og det har været der nogle dage til en uge med en lille bule på tandkødet indimellem for så at gå væk igen af sig selv og blive væk noget tid for så at komme igen.  < style="color: rgb(204, 0, 0);">Nu har jeg fået en synlig bule = lille, lige over den rodbehandlede tand (ser ud som en tandbyld, er lys og det ser ud som om der er betændelse under tandkødet i bulen). Jeg er dog gravid i uge 10+2 og jeg er meget bekymret for at der kan ske noget med mit barn, ved behandling. 

Jeg har fået tid til tandlægen i morgen den 21.08.2008 og jeg er så bekymret. Har også hørt hvis man ikke får behandling kan det give betændelse andre steder i kroppen og i særlige tilfælde være livstruende.


Håber virkelig du vil svare og kan hjælpe mig.


Venlig hilsen <>S

Hej S
Det er ikke alle rodbehandlinger der lykkes, ca.20% af behandlingerne kan slå fejl.

Hvis det er muligt, må din tandlæge prøve at revidere rodbehandlingen på normal vis, evt. støttet af antibiotika, ved at fjerne rodfyldningsmaterialerne i rødderne, rense ud mekanisk og kemisk og så når betændelsen er helt væk forsegle rodkanalerne på ny.

Det er korrekt, at det ikke er sundt at have en betændelse noget sted i kroppen.
Men helt alvorlige tilfælde er heldigvis sjældne og specielt tilknyttet mennesker med hjerteklap sygdomme.

Sådanne hjertepatienter bør altid behandles hos tandlægen under antibiotikadække. evt. Penicillin i passende mængde.
Men i dit tilfælde kan du jo vente med den egentlige behandling til dit foster er ældre end tre måneder gammelt.
Indtil da kan du slå betændelsen ned med ordineret Penicillin tabletter i en kort periode.

Med venlig hilsen
Axel Tulinius
Tandlæge,MPH