Hej

Da jeg var barn/ung gennemgik jeg et ret omfattende forløb pga. stort overbid, for smal overmund, én manglende blivende tand og 2 ”ekstra” tænder hvor jeg havde 2 blivende tænder i stedet for én (den manglende og de ekstra tænder var alle i undermunden)
Behandlingen startede med en aktivator (hedder det vist), hvor jeg hver uge skulle skrue på den, så overkæben blev bredere, samtidig med at der var en bøjle, jeg skulle sætte tænderne i undermunden op foran, og nakketræk om natten. Da den behandling var ved at være afsluttet, fik jeg hevet den tand i undermunden ud, hvor der ikke var anlæg til en blivende tand.

Herefter fik jeg togskinner på i både over- og undermund. I undermunden blev tænderne rykket rundt, så der blev plads til den ene af mine ekstra tænder, så der blev korrigeret for den manglende tand, og den anden ekstra tand blev opereret ud.

Jeg fik togskinnerne i overmunden af, da jeg blev 14, og jeg fik derefter en ganebøjle, som jeg først skulle gå med døgnet rundt og derefter skulle sove med. Senere fik jeg også bøjlen i undermunden af, og jeg fik sat en stålskinne bag på tænderne i undermunden (den har jeg stadig).
Problemet er, at jeg nu som 23-årig kan se at tænderne i overmunden har rykket sig siden jeg droppede ganebøjlen. Det skyldes sikkert at jeg droppede den for hurtigt (tror jeg var 16), men det skete med tandlægens accept (jeg fortalte til en undersøgelse at jeg ikke brugte den mere, og fik bare ”ok” som svar) så det er kommet som noget af en overraskelse.
 

Indtil videre er det kun én tand der har rykket sig synligt (den ene ved siden af fortænderne), men jeg vil for alt i verden undgå, at de rykker sig endnu mere, da det måske betyder, at jeg skal bruge 30.000 – 40.000 på at få dem rykket tilbage senere i livet – og det er simpelthen for dumt.

Jeg har bestilt tid hos min tandlæge, hvor jeg vil høre hende om muligheder (og priser) for at stoppe det, men jeg vil gerne være lidt forberedt, når jeg kommer derind – men det er meget svært at finde noget brugbart på internettet om emnet. 

Hvad vil du mene er løsningsmulighederne? Jeg tænker, at det enten er en ganebøjle som den, jeg fik, da jeg fik togskinnerne af, eller en form for bidskinne. Så vidt jeg kan vurdere ud fra min gamle ganebøjle, er min gane ikke ”faldet sammen” – det virker som om det udelukkende er fordi, tænderne har rykket sig, at jeg ikke længere kan passe den.

 

Med venlig hilsen

Mette

Kære Mette
Hvis tanden i sin nuværende position kan accepteres, kan du få lavet en ganebøjle som den, du opgav i sin tid. Den koster de fleste steder noget mellem 1000 - 2000 kr. For yderligere at sikre tanden, kan der evt. påsættes en ståltråd, ligesom den, du går med i underkæben, bag på tanden.
Skal der rettes på den tand, der er gået skævt, er det selvfølgelig noget andet - så skal du have en specialtandlæge ("bøjletandlæge") til at give et bud.

Venlig hilsen
Lis Højensgård,
specialtandlæge i tandregulering