Kære Axel
 
 
Vi er en dansk familie bosiddende i Schweiz. Sundhedsvæsenet hernede fungerer jo upåklageligt, men alligevel vil vi gerne lige have en dansk ekstra mening.
 
Jeg er lige kommet hjem fra tandlægen med min 9 årige søn. For at gøre en lang historie kort.
 
Han har krydsbid og skal have udvidet kæbepartiet. Her er forløbet indtil videre.
 
Feb. : stor forundersøgelse med aftryk tagning og røgten
 
Marts: må lige pludselig mandag aften til nødtandlæge, hvor det viser sig, at han har et kæmpe hul i højre 6 års tand oppe. Prøver at redde det med en fyldning, men der skal sikkert senere laves en krone
 
Idag:  kæbespecialisten ser på de tagne røgtenbilleder, at der er kæmpe huller i begge øverste 6 års tænder.
 
Hans forslag er følgende: da der er stor sandsyndlighed for, at der skal laves krone på begge 6 års tænder med tiden, og at han kan se på røgtenen, at der ikke at plads til visdomstænderne (som skal ud på et tidspunkt) synes han, at de to 6 års tænder skal hives ud. Det vil så betyde, at 12 års tanden overtager pladsen for 6 års tanden og at der så vi være plads til visdomstænderne.
Samtidig er der håb for at kæben ikke skal udvides, men det er dog stadigvæk sikkert, at han skal have fast bøjle, når han bliver omkring 15 år.
 
Umiddelbart lyder det jo meget fornuftigt, men det er alligevel et stort skridt pludselig at hive to tænder ud. Jeg ved, at det er svært, når du aldrig har set ham, men alligevel vil jeg gerne høre din mening. Det skal tilføjes, at Frederik har meget velbørstet tænder, og selv om jeg stadigvæk børster dem grundiigt hver dag, mener tandlægerne at alt dette er sket under graviditeten, og at det simpelthen er en defekt i tænderne, som nu er skyld i dette.
 
Tusind tak for hjælpen
 
Med venlig hilsen
 
Annette BjørnstrupHej Annette.
Jeg kan kun sige, at det lyder som en rigtig god løsning og har selv med held praktiseret lignende tilfælde med godt resultat.
Ofte ses netop 6'erne at være hypoplastiske (dårligt dannede) og det kan derfor være en rigtig god løsning at ekstrahere dem, hvis der er anlæg til visdomstænder.
7érne vil så tage pladsen som 6ére, hvis behandlingen udføres på det rette tidspunkt. Det kunne godt være nu.

Det lyder måske lidt drastisk, at trække to tænder ud, men på langt sigt sparer det din dreng for meget besvær med de dårlige seksårstænder.

Med venlig hilsen
Axel Tulinius
Tandlæge,MPH
www.spoergtandlaegen.dk