Hej Axel.
Med en måneds mellemrum har jeg to gange fået
rodbehandlet samme tand, som tandlægen vil lukke til i
næste uge. Jeg har stadig problemer med en fistel og
pus der kommer til dagligt. (På ydersiden af kæben).
På røgtenbilleder (jeg har fået taget 7-8 stykker)kan
tandlægen ikke se det, men hun mener at der aligevel
må være en bikanal oppe i en af spidserne der volder
problemet. Hun siger at hun derfor må løfte og fjerne
tandkødet og skære spidsen af oppe ved kæben. Det
lyder for mig temmelig voldsomt og helt sikkert med
efterfølgende smerter. Er det en god idé, når hun ikke
er sikker på at der er en bikanal eller revne? Kan
infektionen skyldes noget helt andet? Indvendig ved
tanden, er der allerede blevet skåret noget tandkød
væk, er det fornuftigt?  


Kære BB.

Hvis tanden ikke er lukket af endnu ville jeg forsøge at behandle den medicamentelt ved at lægge forskellige bakteriedræbende stoffer op i kanalerne. Der findes mange velegnede præparater.
Nogle tandlæger anvender guttaperchastifter, der frigiver calciumhydroxid og lader dem sidde i en længere periode som en foreløbig rodbehandling.

Man kan få en nogenlunde fornemmelse af hvor fistelen har sit udgangspunkt ved at indføre røntgenkontrast i fistelgangen. Ligger den i højde med spidsen af tandroden er teorien med en bikanal rimelig. Ligger den derimod tæt på tandkødsranden kan den skyldes betændelse mellem rødderne og kan så være vanskelig at behandle. Det kaldes en interradiculær perforation.
Der er netop udviklet et stof, der virker lovende på behandlingen af sådanne tilfælde, der ellers tidligere har haft en dårlig prognose.

Dit sidste spørgsmål har jeg desværre ingen mulighed for at besvare, men jeg kunne gætte på, at det kunne være tanken om en interradikulær perforation, der har givet anledning til at skære noget tandkød bort og evt konstatere det visuelt.

Med venlig hilsen

Axel.
www.spoergtandlaegen.dk