Hej tandlæge

Min søn på 4 år faldt for et halvt år siden og slog det halve af sin ene fortand. Der blev taget røntgenbillede, og vi fik besked på at være varsom med tanden i nogle uger. Tanden er nu blevet blålig og der er kommet en lille "betændelsesblæne" på tandkødet lige over tanden. Skoletandplejeren siger derfor, at tanden skal trækkes ud, for at betændelsen i roden ikke skal skade den blivende fortand. Der blev ikke taget røntgenbillede i denne forbindelse, og tandlægen kiggede ikke på tanden (kun tandplejeren). Vi har fået en tid til udtrækning om ca. 4 uger, men så kan jeg bare ikke lade være med at tænke på, om det mon er for længe at gå med en konstateret betændelse i roden. Jeg er jo lidt bange for, at den blivende tand kan tage skade. Min søn er ikke helt tryg ved tandlægen, og jeg er ret sikker på, at han bliver ked af det og bange, når tiden kommer. Er der noget, man kan gøre på forhånd, bortset fra at snakke en masse om forløbet, så han er forberedt? Tandplejeren sagde, at de nok både ville give lattergas og lokalbedøvelse, men de sagde ikke noget om, at han skulle være fastende. Skal han det?

 

Tak for en rigtig god og informativ brevkasse.

 

Vh. Lilith


Når der er konstateret betændelse som kommer fra mælketandens rod, synes jeg tanden bør fjernes hurtigst muligt. Den blivende fortand er under dannelse nu og en betændelse vil kunne påvirke såvel udseende som form.

Det er ikke noget stort indgreb, det går hurtigt og med både lattergas og injektion ( i nævnte rækkefølge) mærker han ikke noget.
Dersom sønnen er meget bange, kan han premedicineres med en mildt beroligende tablet.
Han behøver ikke være fastende, men da lattergassen kan give lidt kvalme og svimmelhed er det nok bedst at han ikke har spist umiddelbart før behandlingen af hensyn til evt. opkastningsreefleks.

Mvh

Axel Tulinius
Tandlæge,MPH
www.spoergtandlaegen.dk