Subject: ekstrem spytproduktion

kære tandlæge,
jeg hat et alvoligt problem med ekstrem meget spytdannelse,mere end 2-3 liter om natten,jeg har sankket med forskellige speciellæger og har prøvet  egazil og atropin udn mærkbart virkning,er der noget medicin du kan anbefale eller fortælle mig hvordan man kan finde årsagen til det?
                           med venlig hilsen
                                zahed
  Kære Zahed,

 

Normalt producerer vore spytkirtler 1-3 l i døgnet. Man ved det ikke så nøje, hvilket skyldes vanskeligheder ved at måle produktionen. Ganske vist kan man godt lade en person spytte på livet løs i et bæger i 15 minutter og så veje produktionen (metoden anvendes ved undersøgelse for Sjögrens syndrom), men man ved at spytproduktionen  varierer betydeligt døgnet igennem. Således laves der meget mindre spyt om natten.

 

Fornemmelse af mundtørhed kan enten skyldes at man producerer sejt spyt, eller at produktionen virkelig er nedsat. Mundtørhed er et kendt problem ved stigende alder, idet der sker aldersbetingede ændringer i spytkirtlerne, således at produktionen går ned, og desuden kan spytproduktionen nedsættes ved brug af forskellig medicin, herunder sovetabletter og anden nervemedicin. Der er flere andre årsager til mundtørhed end de her nævnte.

 

Det modsatte problem – vedvarende produktion af for meget spyt – er meget sjældent. De gange mine patienter har klaget herover, har det ikke været muligt at bekræfte overproduktionen ved nogen undersøgelse. Også Louis Mandal, der virkelig  er en autoritet vedrørende spytkirtelsygdomme, har gjort samme erfaring, se http://cpmcnet.columbia.edu/dept/dental/OMS/OMS_salivary016.html - det synes simpelthen ikke at passe, når man undersøger det.

 

Det er uklart for mig, hvordan du kan skønne over spytproduktionen. Det naturlige er at synke det spyt, man producerer (ellers kommer man nemt i væskeunderskud!), men så kan man jo ikke måle mængden. Og hvis du spytter det ud, kan man pga luftindholdet ikke uden videre måle rumfanget, og skulle det dreje sig om 2-3 l i døgnet, ville du være nødt til at drikke temmelig meget. Så din natlige spytproduktion er nu nok noget mindre……

 

Lithium (anvendes ved maniodepressive tilstande) og Clozapine (et antipsykotisk lægemiddel) angives at kunne stimulere spytsekretionen som bivirkning. Det samme gælder Pilokarpin, men så vidt jeg ved bruges dette stof i Danmark alene som øjendråber ved grøn stær. Irritation i munden, fx hvis man nylig har fået indsat proteser, vil kunne stimulere spytproduktionen – men proteser bør tages ud om natten. Reflux – dvs. at mavesyre stiger op i spiserøret og evt. ender i munden – angives at kunne stimulere spytsekretionen. I så fald er behandlingen at anvende et syrepumpe-hæmmende medikament som fx Zantac

 

Savlen (på engelsk drooling) skyldes forstyrrelse i den neuromuskulære kontrol (fx ved cerebral parese), men det er ikke det samme som hypersekretion. Behandlingen kan da være operativ, hvor man fx fjerner den store spytkirtel i mundbundens ene side, og flytter udførselsgangen fra den tilsvarende kirtel på den anden side om i svælget – eller overskærer nerveforsyningen til kirtlen.

 

Som du forstår er fornemmelse af forøget spytproduktion som regel ikke nogen sygdom, men netop ”en fornemmelse”.

 

Venlig hilsen

   Henning
www.spoergtandlaegen.dk