Hej
Jeg har store problemer med blitser i munden. De er nogle hvide og gør lige
så ondt som åben sår. Til tider har jeg 3-4 i munden af gangen. Jeg håber,
du kan give mig et råd om, hvordan jeg kan undgå disse, da de er meget
ubehagelige. Jeg bruger Zendium tandpasta.


Med Venlig Hilsen

ThomasKære Thomas

Blister, blegner eller after er i reglen sår på 3-5 mm, der opstår spontant i munden, og næsten udelukkende på bevægelig slimhinde som feks. kinder, læber og tunge. Her generer blisterne gennem 1-2 uger, hvorefter de forsvinder. Der findes andre former for blister (nogle kan blive 2-3 cm store), men dem vil vi forbigå her.

Der er ikke noget at sige til at du synes at blisterne gør ondt som åbne sår, for det ER nemlig åbne sår. Det hvide materiale, du beskriver, er fibrin, dvs. et
udfældningsprodukt fra blodet.

Jeg tror bestemt at mere end halvdelen af alle mennesker på et eller andet tidspunkt har lidt af blister - ofte holder udbruddene heldigvis op efter en årrække. Årsagen til blister kendes ikke, men der har i tidens løb været fremsat mange teorier. Det er selvsagt utilfredsstillende, men på den anden side gælder det ganske mange hud- og slimhindesygdomme at årsagen er ukendt.

Der har gennem tiderne været forsøgt med mange forskellige behandlingsmuligheder - lige fra skylning med saltvand til anvendelsen af cellegifte. Næsten alle de patienter, jeg ser pga. blister, bruger Zendium tandpasta og/eller Longovital, og en hel del har forgæves forsøgt sig med midler mod herpesvirus - men hos de patienter, jeg ser, har de nævnte midler altså været virkningsløse.

Når der nævnes talrige forskellige behandlinger af en bestemt sygdom, betyder det i reglen at ingen af dem er effektive (tænk blot på forkølelse) - og da de enkelte blister jo altid forsvinder igen af sig selv, er det ganske vanskeligt at afgøre, om en bestemt behandling har effekt.

Da der ikke kendes nogen anvendelig effektiv forebyggende eller helbredende behandling, er man henvist til midler der dulmer smerterne. Det mest effektive middel, jeg kender til, er Kenalog Mundsalve - det fås på recept.  Denne salve er tilsat noget, der lægger sig som et "låg" eller "plaster" hen over såret, og virkningen indtræder på få minutter.  Men "plaster-salven" fylder lidt i munden, og ikke alle mennesker kan forlige sig med fornemmelsen. Til dem kan man så få Kenalog Salve uden den specielle "plastereffekt", men jeg ville så selv foretrække at anvende betamethason-salve (Celeston-valerat), der imidlertid også er receptpligtigt. Både din tandlæge og din læge kan skrive recept på de nævnte midler.

En mulighed, der ikke kræver recept og som er ganske billig, er at anvende Lidokain-gel, der alene virker overfladebedøvende; man er så smertefri i ca. 1 time, hvorefter gelen kan påføres igen.Venlig hilsen
  Henning
www.spoergtandlaegen.dk